Waarom de werkelijke impact van AI belangrijker is dan singularity

Het gevaar van singularity

In het zevende dossier van Voordenken.be blikken we terug naar de Mathieu Gijbels Masterclass 2024 met als onderwerp ‘Hoe AI jouw business versterkt, vandaag én morgen’. Daarin deelden vier experts tijdens een panelgesprek hun visie op de toekomst van ‘Artificial Intelligence’ (AI). De 4 sprekers die aan tafel zaten waren: Dado van Peteghem (mede-oprichter Imagin3 en auteur van meerdere boeken over digitale innovatie), Steven Latré (Vice President AI & Algorithms bij imec en professor aan de Universiteit Antwerpen), Geoffrey Ceunen (LL.M. en expert in AI-wetgeving bij UMANIQ) en Jesse Claes (specialist in AI-toepassingen in de media en CTO bij Medialife).

Tijdens de afsluitende vragenronde kwamen de sprekers terug op een vraag over de langetermijnimpact van AI, privacy en het concept van ‘singularity’. Terwijl sommige futuristen waarschuwen voor het moment waarop AI mogelijk de menselijke intelligentie zal overtreffen, benadrukten de panelleden de dringende risico’s die AI vandaag met zich meebrengt.

De échte uitdagingen: economische macht en regulering

In plaats van ver in de toekomst te kijken naar een moment waarop AI de menselijke intelligentie zou overtreffen, richten de panelleden zich op actuele, concrete vraagstukken. Singularity, het punt waarop AI zichzelf kan verbeteren zonder menselijke tussenkomst, is een populaire term in tech-discussies. Steven benadrukt dat AI nog aanzienlijke beperkingen heeft op het gebied van menselijke creativiteit, morele afwegingen en algemene intelligentie. De werkelijke aandacht zou moeten liggen op de invloed van AI zoals die nu wordt toegepast en op de vraag wie de controle heeft.

Volgens Steven is een van de belangrijkste risico’s dat AI kan leiden tot een concentratie van economische macht. Hij verwees naar het boek ‘Life 3.0’ van Max Tegmark, waarin wordt beschreven hoe bedrijven met de rekenkracht en middelen om geavanceerde AI-modellen te ontwikkelen, zich een enorm concurrentievoordeel kunnen verschaffen. Dit kan ertoe leiden dat enkele bedrijven de markt domineren, wat verstrekkende gevolgen heeft voor de economie en ons dagelijks leven. Een eerlijke regulering en transparantie in het gebruik van AI zijn dan ook essentieel om de technologie breed toegankelijk en veilig te houden.

Mathieu Gijbels Masterclass 2024 - Panelgesprek - Innovatie - AI

Afhankelijk van welke definitie je gebruikt, ben ik niet bang voor singularity. Voor mij is het debat rond singularity vaak een verkeerd debat, omdat het focust op de vraag of computers slimmer worden dan wij. Op veel vlakken zijn ze dat vandaag al, terwijl ze op andere punten helemaal niet kunnen tippen aan ons. Ik denk dus niet dat we ons morgen zorgen moeten maken dat AI de wereld zal overnemen.

Steven Latré
Vice President AI & Algorithms bij imec en professor aan de Universiteit Antwerpen

Wat zijn de werkelijke risico’s van AI en hoe kunnen we deze technologie op een verantwoorde manier omarmen? In dit laatste deel van het panelgesprek gaan onze experts dieper in op de economische en ethische uitdagingen die AI met zich meebrengt. Bekijk de video en ontdek hun visie op een gebalanceerde toekomst met AI.